Логото на dixi pro.

Потърсете ни

0889 60 30 33

Изпратете Email

office@dixipro.bg

Намираме се в

гр.Габрово,
ул. Индустриална 50

Хидроизолация на баня – как да направим правилно хидроизолиране

По време на строеж на нова сграда е много лесно да се появи влага в конструкцията ѝ. Това неминуемо се отразява пагубно върху строителните елементи, като намалява тяхната здравина и експлоатационен живот. Това води и до образуване на мухъл и плесени, които нарушават здравословния микроклимат в сградата. Освен това от естетична гледна точка, гледката ще бъде доста стресираща, тъй като ще се появят мокри петна, лющеща се мазилка и други не дотам приятни последици.

Ако пропуснете да се погрижите за хидроизолацията на банята, това ще ви струва скъпо след време. Появата на течове, мухъл, плесени и неприятни миризми, както и тяхното отстраняване, ще бъдат сред основните ви грижи, ако не се вземат мерки още в самото начало. Ремонт на банята при появата им, задължително трябва да бъде осъществен, като той изисква цялостно премахване на облицовъчното покритие, нанасяне на хидроизолация за баня и полагане на нова облицовка. Затова, в случай, че ви предстои цялостно обновяване на баня, не пестете средства за хидроизолационна защита.

За да положите най-добрата хидроизолация за баня, обърнете специално внимание и на местата, които се определят като критични точки в помещението като вертикални, хоризонтални и ъглови фуги.

Какво трябва да знаем за хидроизолацията на баня?

Полагането на течна хидроизолация за баня е един от основните етапи, свързани с изграждането на всяко едно мокро помещение. Слоят, който представлява хидроизолацията, не позволява на събралата се вода върху плочките да проникне под тях и да причини щети.

В следващите редове ще ви запознаем с основните методи по поставяне на хидроизолация за баня, като винаги е добър вариант да се консултирате предварително със специалисти в тази област.

Каква хидроизолация за баня да изберете?

Има много възможности за избор на хидроизолация за баня от различни производители на пазара. Един от предпочитаните варианти е еднокомпонентната хидроизолация особено, когато планирате сами да се справите с тази задача, а не сте специалисти в сферата на домашните ремонти. Основната ѝ функция е да покрива фини линии и пукнатини. Подходяща е за използване в закрити и открити помещения. Обикновено тя се нанася в два последователни слоя.

Относно избора на хидроизолация за баня, може да заложите и на други видове като двукомпонентната например. Това зависи изцяло от нуждите на помещението, подготовката и вашите собствени възможности. Посъветвайте се със специалисти с опит в сферата и заложете на най-добрата хидроизолация за баня, подходяща за нуждите ви.

Хидроизолация на баня – кои са стъпките

Ако искате да се погрижите за правилното поставяне на хидроизолацията на банята, както и за това на какъв вид материал да се доверите, трябва да се придържате стриктно към някои основни стъпки. С тяхна помощ ще сте сигурни, че ще подходите по най-правилният начин. Ето ги и тях:

Подготовка на основата

В случай, че по повърхността, върху която ще се работи има облицовъчно покритие, необходимо е то да бъде отстранено. Следва основата да бъде почистена от прах и наслоявания. За да се положи най-добрата хидроизолация за баня е необходимо да няма пукнатини върху повърхностите и тя да бъде гладка. Пристъпва се към нанасянето на грунда като се следват инструкциите, описани върху опаковката на избрания продукт. Грундът се нанася върху повърхностите с помощта на валяк. Изчаква се той да попие изцяло в основата, след което се преминава към следващите стъпки.

Нанасяне на хидроизолация за баня

Ако искате да сте максимално продуктивни при полагане на хидроизолиращ продукт, е необходимо първо да се погрижите и да подсилите най-критичните точки в банята. За сифоните по подовете и другите ВиК елементи е добре да използвате водоустойчиви маншети, които да вградите в хидроизолационния слой под керамичното покритие. Те осигуряват много добра връзка между хидроизолационната система и преминаващите от там отводнителни канали.

Като критична точка можем да посочим и ъгловите фуги, които е необходимо да бъдат допълнително защитени с помощта на хидроизолационна лента. След това се преминава и към самото нанасяне на хидроизолацията за баня. Обикновено изолацията е двукомпонентна, като е необходимо да следвате стриктно инструкциите на производителя за начина на смесване на материалите, както и нейното полагане.

Нанасянето на хидроизолацията започва от ъглите и фугите, след което се преминава към защита на ВиК системата. Когато всички критични участъци са подсилени и защитени, вече може да преминете и към нанасянето на първия слой изолация. След като сте се запознали с посочените инструкции от производителя, изчаквате необходимото време за втвърдяване на материала и нанесете втори слой хидроизолация за баня.

Полагане на финалното покритие

  • След като и последният слой на хидроизолиращия продукт е изсъхнал, може да преминете и към поставянето на финалното покритие. В повечето случаи, когато се касае за баня, най-често то е от керамични плочки. Подгответе лепилото в следните стъпки, като следвате указанията на опаковката:
  • смесете компонентите на лепилото;
  • разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес;
  • изчакайте известно време, след което разбъркайте отново на по-ниски обороти;
  • готовата смес се нанася върху повърхността с помощта на назъбена маламашка ,,на гребен’’;
  • по време на процеса на лепене може да се наложи да разбъркате лепилото отново, за да бъде сместа винаги с отлична консистенция

Фугиране

След лепенето на плочките се изчаква известно време-около 24 часа, след което може да преминете и към фугирането. Фугиращата смес се използва според указанията на опаковката. Поставянето става с помощта на гумена маламашка или фугираща шпакла под ъгъл от 45 градуса. И така след правилното фугиране, пълното изсъхване на материала отнема около 24 часа.

Доверете се на професионален подход и изпълнение от опитни специалисти в сферата от DIXIPRO

Повече от 25 години фирма ,,Дикси’’ работи на българският пазар, като ежедневно се стреми да реагира на изискванията и потребностите му в много различни сфери на дейност. С професионализъм, качество и отношение към всеки детайл, фирмата постига завидни резултати във всички свои направления. Стремежът ни да отговорим на нуждите на потребителите, ражда и идеята за създаване на нов сегмент към богатото портфолио на компанията с името DIXIPRO.

DIXIPRO представлява група опитни професионалисти, които са специализирани в областта на строително-ремонтните дейности. Широката гама на услугите, които извършваме, ни позволява да покриваме голям спектър от потребностите на пазара в тази сфера. Предоставяйки качествени услуги, ние се стремим да дадем на клиентите си допълнителна стойност към предлаганото от нас. Може да се доверите на DIXIPRO за всички дейности, започващи от преустройство и ремонт на съществуващи и новостроящи се обекти до поставяне на гипсокартон, шпакловки, хидроизолации /полиуреа/, епоксидни саморазливни подови настилки, топлоизолации и замазки.

С грижа и внимание към вашите нужди, ние ще покрием очакванията ви, като ще се погрижим и за най-малките детайли. Доверете се на опита, постоянството и професионализма в лицето на специалистите в сферата на строително-ремонтните дейности от DIXIPRO. Ние от DIXIPRO имаме подходящото решение за вашите нужди.

Още полезни съвети четете в нашия блог.