Логото на dixi pro.

Потърсете ни

0889 60 30 33

Изпратете Email

office@dixipro.bg

Намираме се в

гр.Габрово,
ул. Индустриална 50

Хидроизолация за басейни – изисквания и решения

В представите на хората, най-често идеалното място за живеене или почивка включва не само спокойствие сред природата, а и лукс, характеризиращ се с редица удобства, подходящи за иновативен лайфстайл. И като говорим за удобства и релакс, няма как да не обърнем внимание и на един важен елемент, присъщ за интериор, желан от голяма част от хората. Това е без съмнение басейнът. За да бъде той безопасно място, на което да се радват, както възрастни, така и деца, са необходими редица дейности, които да осигурят именно това. Една от тях е защитата на басейна с правилен хидроизолиращ продукт, който осигурява неговата дълготрайна експлоатация.

Хидроизолацията на басейни е процесът, при който той се предпазва от проникване на вода и влага навътре в неговата конструкция. Това е от съществено значение за запазването на дълготрайността на басейна. Без правилна хидроизолация, вода може да проникне в структурата на басейна и да причини сериозни проблеми като разрушаване на бетона, корозия на металните елементи и развитие на плесени и гъби.

Традиционни методи за хидроизолация на басейни

За да се предпази басейнът от всички тези вредни явления, е необходимо да се прилагат конкретни практики и действия спрямо него. В следващите редове ще прочетете за тях:

Покриване с PVC фолио

Един от най-често използваните методи за хидроизолация на басейни е покриването с PVC фолио. Това е материал, който е изключително здрав и устойчив на вода. PVC фолиото се поставя върху подготвена повърхност и се закрепва с помощта на специални лепила или заващане. Този метод е доста популярен, защото е лесен за монтаж и предлага добра защита срещу проникване на вода.

Полиуретанови покрития

Един от новите материали, които се използват за хидроизолация на басейни, са полиуретановите покрития. Това са специални смоли, които се нанасят върху подготвена повърхност и се втвърдяват чрез химическа реакция. Полиуретановите покрития предлагат отлична устойчивост на вода и UV лъчите, както и дълъг живот на покритието.

Полиуреа покрития

Друг нов материал за хидроизолация на басейни е полиуреа покритието. Това е специална смола, която се нанася върху подготвена повърхност и се втвърдява много бързо. Тази двукомпонентна хидроизолация за басейн предлагат отлична устойчивост на вода, UV лъчите и температурните промени, както и бързо време за монтаж.

Предимства на новите материали за хидроизолация на басейни

Ето и най-основните предимства, които иновативните методи предлагат за хидроизолация на басейни:

 • По-дълъг живот на покритието
 • Едно от големите предимства на новите материали за хидроизолация на басейни е по-дългият им живот. Тези материали са изключително устойчиви на вода, UV лъчите и температурните промени, което гарантира, че покрит
 • По-голяма устойчивост на UV лъчите
 • Друго предимство на новите материали за хидроизолация на басейни е по-голямата им устойчивост на UV лъчите. Това означава, че покритието няма да избледнее или да се разруши под влиянието на слънчевите лъчения, което е особено важно за басейни, които са изложени на пряка слънчева светлина.
 • По-добра устойчивост на температурните промени
 • Новите материали за хидроизолация на басейни също предлагат по-добра устойчивост на температурните промени. Това означава, че покритието няма да се разшири или свие при промяна на температурата, което гарантира неговата дълготрайност и интегритет.
 • По-лесен монтаж
  Още едно предимство на новите материали за хидроизолация на басейни е по-лесният им монтаж. Тези материали се нанасят върху подготвена повърхност и се втвърдяват чрез химическа реакция или други методи, което ги прави много по-лесни за реализация в сравнение с традиционните методи.

Как да изберете правилния материал за хидроизолация на басейни

При избора на правилния материал за хидроизолация на басейни трябва да вземете предвид няколко фактора:

 1. Вашият бюджет и нужди – трябва да определите колко средства сте готови да инвестирате в хидроизолацията на басейна си и какви са вашите нужди. Някои материали могат да бъдат по-скъпи от другите, но предлагат по-добра защита и дълготрайност.
 2. Размерът и формата на басейна ви – трябва да вземете предвид размера и формата на басейна си, за да определите колко материал ще ви трябва. Някои материали могат да бъдат по-лесни за полагане върху определени форми и размери на басейна.
 3. Климатът във вашата област – трябва да вземете предвид климатичните условия във вашата област, за да определите кой материал ще бъде най-подходящ. Някои материали са по-устойчиви на ултравиолетови лъчи и химикали, които се използват за поддръжка на басейна.

Подготовка на повърхността за хидроизолация на басейни

Преди да започнете процеса на хидроизолация на басейна, трябва да подготвите повърхността правилно. Ето някои стъпки, които трябва да следвате:

 1. Почистете повърхността на басейна – трябва да почистите повърхността на басейна от прах, мръсотия и други замърсявания. Можете да използвате четка и миещ препарат, за да почистите повърхността добре.
 2. Ремонтирайте повредените зони – ако има повредени зони на повърхността на басейна, трябва да ги ремонтирате преди да започнете хидроизолацията. Можете да използвате специални ремонтни материали, за да поправите повредите.
 3. Изравнете неравностите – ако има неравности на повърхността на басейна, трябва да ги изравните преди да поставите материала за хидроизолация. Можете да използвате специални изравнителни материали, за да извършите това качествено.

Как да поддържате хидроизолацията на басейни в добро състояние

След като сте положили материала за хидроизолация на басейна, трябва да го поддържате в добро състояние, за да осигурите дълготрайна защита. Ето някои съвети за поддръжка на хидроизолацията:

 • Почистете и поддържайте хидроизолацията – трябва да почиствате редовно хидроизолацията на басейна и да я поддържате в добро състояние. Можете да използвате специални почистващи препарати и четки, за да почистите хидроизолацията от мръсотия и замърсявания.
 • Предотвратете повреди – трябва да предотвратите повреди на хидроизолацията, като избягвате остри предмети и удари върху нея. Можете да използвате защитни покрития или подложки, за да предпазите хидроизолацията от повреди.

Как да ремонтирате повредената хидроизолация на басейни

Ако хидроизолацията на басейна ви е повредена, трябва да я ремонтирате веднага, за да предотвратите проникването на вода и други проблеми. Ето някои стъпки, които трябва да следвате при ремонт на повредената хидроизолация:

 1. Открийте повредите – трябва да откриете повредените зони на хидроизолацията, като проверите за пукнатини, пробиви или други видими повреди.
 2. Ремонтирайте повредите – след като сте открили повредите, трябва да ги ремонтирате. Можете да използвате специални ремонтни материали и лепила, за да поправите повредите.
 3. Ако сте изправите пред подобен проблем, свързан с нарушаване и повреда на хидроизолацията за басейн, препоръчително е да се доверите на опитни специалисти в сферата. По този начин ще сте спокойни, че повредата ще бъде отстранена качествено и освен това ще бъдат използвани най-подходящите материали.

Доверете се на професионален подход и изпълнение от опитни специалисти в сферата от DIXIPRO

Метална табела с надпис daxpro на земята, изобразяваща Полиуретанова Хидроизолация.
Метална табела с надпис daxpro на земята, изобразяваща Полиуретанова Хидроизолация.

Повече от 25 години фирма ,,Дикси’’ работи на българският пазар, като ежедневно се стреми да реагира на изискванията и потребностите му в много различни сфери на дейност. С професионализъм, качество и отношение към всеки детайл, фирмата постига завидни резултати във всички свои направления. Стремежът ни да отговорим на нуждите на потребителите, ражда и идеята за създаване на нов сегмент към богатото портфолио на компанията с името DIXIPRO.

DIXIPRO представлява група опитни професионалисти, които са специализирани в областта на строително-ремонтните дейности. Широката гама на услугите, които извършваме, ни позволява да покриваме голям спектър от потребностите на пазара в тази сфера. Предоставяйки качествени услуги, ние се стремим да дадем на клиентите си допълнителна стойност към предлаганото от нас. Може да се доверите на DIXIPRO за всички дейности, започващи от преустройство и ремонт на съществуващи и новостроящи се обекти до поставяне на гипсокартон, шпакловки, хидроизолации /полиуреа/, епоксидни саморазливни подови настилки, топлоизолации и замазки.

С грижа и внимание към вашите нужди, ние ще покрием очакванията ви, като ще се погрижим и за най-малките детайли. Доверете се на опита, постоянството и професионализма в лицето на специалистите в сферата на строително-ремонтните дейности от DIXIPRO. Ние от DIXIPRO имаме подходящото решение за вашите нужди.

Още полезни съвети четете в нашия блог.