Логото на dixi pro.

Потърсете ни

0889 60 30 33

Изпратете Email

office@dixipro.bg

Намираме се в

гр.Габрово,
ул. Индустриална 50

Хидроизолация – видове, материали и приложение

По време на строителство на нов дом, офис или административна сграда, подборът на правилните решения, които касаят именно него, може да гарантира едни чудесни резултати, към които всеки се стреми. Всяка една част от строителния процес е от изключително голямо значение, за да се радвате на добре свършена работа по обекта напред във времето. Това до голяма степен ви гарантира и безопасност на помещенията за бъдещи периоди. Част от основните параметри, които са важни за строителния процес е именно хидроизолацията на сградата.

Хидроизолационното осигуряване на сградата я предпазва от редица външни фактори, като гарантира трайност на съоръжението, както и неговата цялост. Без наличие на висококачествена хидроизолация е невъзможно да се разчита, че сградата ще бъде надеждна, а подредбата в интериора качествено изпълнена. В тази статия ще поговорим подробно за това какво е хидроизолация, хидроизолация на баня, хидроизолация на покрив, хидроизолация на тераса, течна хидроизолация за стени, както и на какъв вид е най-подходящо да се доверите спрямо персоналните ви нужди. Ще поговорим и за това как се полага хидроизолация и защо е толкова важно да я има.

Какво представлява хидроизолацията

Хидроизолацията е специфичен елемент от строителството, който играе съществена роля в защитата на сградите от влага. За да се осигури тази защита е необходимо уязвимите места да бъдат подсилени с помощта на един или няколко хидроизолационни слоя. Те могат да бъдат под формата на течен или твърд водонепропусклив компонент.

Пазарът предлага много разнородни видове хидроизолация. Едни от най-използваните са мазана хидроизолация и рол-он хидроизолация.

Мазана хидроизолация

При мазаната хидроизолация материалът, който се използва е с течна консистенция. Наименованието на този тип хидроизолация произлиза от начина ѝ на полагане. Това се прави чрез директно мазане върху повърхността по метода на боядисването. След като материалът бъде намазан, той трябва да изсъхне, след което се и втвърдява. Мазаната хидроизолация има многобройни приложения като хидроизолация за тераса, хидроизолация за покрив, хидроизолация за мазе и подземни етажи, хидроизолация за бетон и основи, течна хидроизолация за стени, подове и др.

Рол-он хидроизолация

Този тип хидроизолация представлява плътен лист с определена дебелина, който е навит на руло. При рол-он изолацията основно предимство е, че се полага много по-бързо и лесно. Има видове от този тип изолация, които изискват нагряване с горелка на материала, за да е успешно полагането ѝ. Тя се използва предимно, когато се касае за по-големи площи, тъй като не е много функционална при малки квадратури с детайли по повърхността.

Важна информация относно хидроизолацията

Всички сте наясно, че една перфектно положена хидроизолация може да ви спести куп главоболия, свързани с последващи ремонти, които костват освен време и не малко средства.

В най-общи линии хидроизолацията може да бъде битумна, полимерна, полиуреа или циментова.

Битумна хидроизолация

Битумната хидроизолация се прилага най-често като хидроизолация на покриви, хидроизолация на тераси или други открити места. Тя ги предпазва от влага, проникване на вода и от механично износване. Битумната хидроизолация се характеризира с устойчивост на UV лъчи, много добра водонепропускливост, защита от механични повреди по повърхността и др. Полагане на хидроизолация от този вид се осъществява лесно и има дълъг експлоатационен живот. Колко дълго ще издържи битумната хидроизолация зависи и от материалите, които се използват, атмосферните условия навън, метода на полагане, както и от редовната ѝ поддръжка.

Полимерна хидроизолация

Хидроизолацията на полимерна база представлява предимно битумна емулсия, която е в комбинация с латексни частици. Състава на полимерната хидроизолация е доста обширен. Той варира в зависимост от нейният производител и може да се състои от полиуретан, минерални фрагменти, акрил, цимент, епоксидни смоли, полистирол и др. Правилното полагане на хидроизолацията от този вид гарантира много високо ниво на водоотблъскване. Като допълнителни безспорни предимства на полимерната хидроизолация можем да посочим следните такива:

 • много висока еластичност, достигаща до около 400% от разтягането;
 • висока устойчивост, която достига експлоатационен живот над 50 години;
 • образува безшевно монолитно покритие, което гарантира водоустойчивостта на материала дългосрочно;
 • широко приложимо полагане върху сложни и нестандартни форми върху релефни елементи;
 • абсолютна резистентност към всякакъв вид агресивно въздействие като химично, механично, температурно и ултравиолетово;
 • оптимално съпротивление на износване дори и при дълъг експлоатационен период;
 • възможност да предвидите цялостния размер на инвестицията, тъй като тази хидроизолация е изключително икономична и се полага с малка дебелина на покритието;
 • полимерната хидроизолация притежава отлична адхезия с материали от всякакъв вид като метал, дърво, бетон и всички видове декоративни довършителни покрития;
 • минимални срокове на изпълнение;
 • безвреден и безопасен материал без наличие на токсични примеси и изпарения;
 • лесна поддръжка при възникване на частични дефекти локално чрез прилагане на допълнителен слой от материала;
 • паропропускливост на покритието;
 • широка гама от цветови нюанси

Полимерната хидроизолация е с голям обхват на приложение, заради което е и толкова търсена и предпочитана. Подходяща е за:

 1. хидроизолация на покрив;
 2. течна хидроизолация за стени;
 3. хидроизолация за баня;
 4. хидроизолация за бетон;
 5. хидроизолация за басейни;
 6. хидроизолация за мазе, паркинги, гаражи
 7. хидроизолация за мостове, инженерни комуникации и др.

Полиуреа

Течната хидроизолация полиуреа представлява двукомпонентна хидроизолация, която се нанася върху повърхностите с помощта на специализирано оборудване. Двата ѝ компонента – А /полиол/ и Б /изоцианат/, се нагряват до 70 градуса Целзий. След тяхното смесване в пистолета за пръскане, с който се полагат, на вече готовото покритие са му необходими между 6 и 12 секунди до пълното му втвърдяване. Препоръчително е покритието на полиуреата да бъде с дебелина от 2 мм /полага се на два слоя с дебелина 1 мм. хоризонтално и вертикално/. Допуска се то да достига и до 20 мм в зависимост от нуждите на повърхността. След полагане на хидроизолация първи слой, се препоръчва и втори слой завършващо покритие, което осигурява стабилна UV устойчивост.

Предимства:

 • хидроизолация за покрив и плосък покрив;
 • течна хидроизолация за бетон и основи;
 • хидроизолация за басейни;
 • хидроизолация за пречиствателни станции;
 • хидроизолация на ламаринен покрив;
 • хидроизолация на тераса;
 • устойчивост на механично натоварване;
 • устойчивост на химическо натоварване

Циментова хидроизолация

Циментовата хидроизолация е съставена от материали, които са на циментова основа. Те могат да бъдат еднокомпонентни и еластични. Първите се прилагат в основи или сутерени на сгради, а следващите са подходящи при използване на открито или във водни резервоари. Техни основни предимства са:

 • непретенциозност към наличие на влага в основите;
 • устойчиви на водно налягане;
 • устойчиви на постоянна влага и вода;
 • лесно полагане;
 • безшевна хидроизолационна мембрана и др.

Защо е важна хидроизолацията на битови и промишлени постройки

Полагане на хидроизолация е изключително важно без значение дали става дума за домашни, обществени или производствени помещения. Хидроизолация на бетон или основи, хидроизолация на покрив или течна хидроизолация на стени са необходим елемент, за да се защитят помещенията от проникване на влага отвън навътре. Използването на хидроизолация ще ограничи възможността за появата на мухъл, плесени и влага, които са така вредни за здравето на човек. Хидроизолацията ще предпази интериора и обзавеждането ви, както и стените от увреждане. Ако държите на качеството на въздуха, който дишате в обитаемите помещения, не пропускайте да се информирате за предимствата от полагане на хидроизолация.

Полагането на хидроизолация е изискване, което е на лице още при проектирането на сгради, особено що се касае до нейните основи. Този процес се извършва по зададени стандарти, но е важно освен тях да се вземе под внимание и състоянието на терена и околната среда и характеристиките на сградата като цяло. Затова е необходимо и да се предвиди допълнителна хидроизолация, за да се спрат евентуални нежелани процеси за бъдещи период като:

 • корозия на арматурата

Когато попадне влага върху арматурата, метала започва да се окислява и така процесът на корозия е налице. Това ще доведе до намаляване на устойчивостта на рамката и способността ѝ да издържа натоварване също ще намалее. Това е огромен проблем за устойчивостта на една сграда, тъй като нейната структура вече е нарушена.

 • ерозия на повърхността

Действието на влагата, макар и бавно, води до сериозни изменения върху повърхностните слоеве. Първо процесът стартира с отмиване на разтвора и цимента, след което се оформят вдлъбнатини с различен размер. Това води до общо отслабване на конструкцията.

 • замръзване

С настъпването на по-студените месеци в годината, температурите стават по-ниски и влагата постепенно се трансформира в лед. По този начин пукнатините се превръщат в разрушения, а в по-големите от тях започва и да тече вода. Този проблем не е само козметичен и затова се налага да се предприемат действия по връщане на предишната здравина на повърхността.

 • отрицателно въздействие на околната среда

Колкото и надеждно да е построена една сграда, негативните влияния на подпочвените води и промишлеността оставят отпечатък върху здравината ѝ. Тъй като химическите отпадъци, идващи от индустриалните производства се смесват с подпочвените води, те стават химически активни и това без съмнение оказва негативно влияние върху основите на сградите. Ето защо и хидроизолацията на бетон е от толкова голямо значение. Отрицателното въздействие на влагата неминуемо ще засегне и комуникациите на сградата-електричество, водоснабдяване, канализация, газоподаване. Хидроизолацията ще повиши защитата от евентуални пожари, които могат да възникнат, ако влагата засегне електрическата мрежа.

Задължителна ли е хидроизолацията

Повечето хора, когато чуят за наличие на влага си представят единствено козметичната страна на проблема. Той разбира се не се изчерпва само с това. Много е важно, когато предстои покупка на имот, да се набави необходимата информация относно терена, на който той е построен. Важно е да се знае и какъв е вида на почвата, нивата на подпочвените води, честотата на валежите в региона, риска от преливане на водоеми в околността и всички други фактори, свързани с околната среда. Ако все пак сте решили, че рисковете от поява на влага са минимални, имайте предвид, че това може да означава един непрекъснат цикъл от постоянни ремонти, рискове за здравето от появата на мухъл и плесени и намаляване на функционалността на помещенията.

Хидроизолацията е задължителен елемент, когато се касае за следните ситуации:

 • сгради, построени на терени с подпочвени води;
 • дървени къщи;
 • наводнявани обекти;
 • сгради с влажни мазета;
 • сгради в региони с продължителна зима;
 • сгради с пукнатини;
 • сгради с течащ покрив и др.

Стъпки при полагане на хидроизолация

Хидроизолацията на помещенията е съществен елемент от защитата на помещенията, без значение дали говорим за дома, бизнес сградата, производствено помещение или обществена сграда, предпазваща ги от неприятните влага, мухъл и плесени. Те могат да навредят не само на тяхната визия, но да повлияят върху здравината на мазилката, основите и др. Освен това, както по-горе споменахме, недоброто хидроизолиране и появата им могат да доведат до здравословни проблеми за обитателите на сградата.

Това са и основните причини, когато става дума за хидроизолация, да подходите правилно и да използвате продукти с високо качество и произход. Важно уточнение е и, че процесът на полагане на хидроизолация е различен, в зависимост от избраната такава и мястото, на което ще бъде положена тя. Различен подход се използва, когато става дума за хидроизолация на под, хидроизолация на покрив, хидроизолация на баня, течна хидроизолация на стени, хидроизолация за мазе, хидроизолация за бетон, хидроизолация за тераса и др.

В следващите редове ще откриете информация за някои стъпки, които може да следвате, за да си гарантирате, че ще подходите правилно и ще достигнете до търсените успешни резултати.

Подберете правилният хидроизолационен материал

Подбора на правилната хидроизолация и нейното полагане са всъщност и най-съществените стъпки, с които е добре да бъдете запознати. Това несъмнено ще бъде и гаранция за очакваните добри крайни резултати. Ако не сте сигурни във възможностите си да подберете сами точния продукт, посъветвайте се с експерти в сферата.

Подготовка на повърхността, която ще бъде хидроизолирана

Необходимо е, когато повърхността се подготвя за полагане на хидроизолация да се обърне внимание на два основни етапа, а именно заздравяване на повърхността и последващото ѝ почистване. Ако върху повърхността има излишни предмети и замърсявания, добре е да ги отстраните преди започване на заравняването ѝ.
Може да подготвите повърхността с помощта на абразивни инструменти или запълване на съществуващи пукнатини с ремонтна замазка, мазилка и др.

Важна стъпка е преди да започнете полагането на хидроизолацията да се уверите, че повърхността е идеално чиста от прах, масло, мазнина, влага и други замърсявания. Те ще възпрепятстват равномерното полагане на хидроизолиращият материал.

Как да положите хидроизолацията

В зависимост от избраната хидроизолация, методът на полагането ще бъде различен. Тъй като това е сериозен и отговорен процес, ние съветваме винаги да се допитвате до специалисти в сферата. Така ще може да разчитате на перфектни резултати, които ще ви гарантират предпазване от влага и проникване на вода в помещенията, които обитавате.

Как да изберете правилната хидроизолация за вашите нужди

Пазарът предлага изключително голям избор от хидроизолиращи продукти. Всеки случай и обект е различен и изисква индивидуален подход. Като съвет към вас бихме отправили да не се придържате към конкретни продукти, препоръчани от ваши познати. Всеки случай е с индивидуални нужди и продуктите, подходящи за един от тях, няма да са точните за друг. Винаги съветваме да се придържате към препоръките и услугите на доказани специалисти в сферата. Те ще могат да определят точните ви нужди и да предложат най-доброто индивидуално решение за вас. Подберете фирма, която разполага с портфолио, което доказва изпълнени проекти на високо ниво. Така и вашият стремеж към избор на подходящата хидроизолация и изпълнението ѝ ще се увенчае с успех и ще се радвате на безупречни резултати дълго време.

Има ли значение кой ще полага хидроизолацията

Когато избирате изпълнител за извършване на строително-ремонтни дейности, трябва да подходите доста внимателно и отговорно, тъй като от това зависи качественото изпълнение на възложените дейности. Винаги е добре предварително да проучите опциите, които предлагат различните изпълнители, особено когато става дума за такъв важен процес какъвто е полагането на хидроизолация.

Онлайн пространството предлага добри възможности да се информирате за фирми, които извършват такъв тип дейности, както и актуалната информация относно хидроизолация цена. Необходимо е да направите проучване относно изпълнените обекти на фирмата и техния мащаб. Когато направите информиран избор, поддържайте добрият тон с ръководителите на проекта, за да върви той гладко и да обсъждате заедно ключовите моменти. Добрата комуникация помежду ви е толкова важна, колкото е и самото изпълнение.

Доверете се на професионален подход и изпълнение от опитни специалисти в сферата от DIXIPRO

Повече от 25 години фирма ,,Дикси’’ работи на българският пазар, като ежедневно се стреми да реагира на изискванията и потребностите му в много различни сфери на дейност. С професионализъм, качество и отношение към всеки детайл, фирмата постига завидни резултати във всички свои направления. Стремежът ни да отговорим на нуждите на потребителите, ражда и идеята за създаване на нов сегмент към богатото портфолио на компанията с името DIXIPRO.

DIXIPRO представлява група опитни професионалисти, които са специализирани в областта на строително-ремонтните дейности. Широката гама на услугите, които извършваме, ни позволява да покриваме голям спектър от потребностите на пазара в тази сфера. Предоставяйки качествени услуги, ние се стремим да дадем на клиентите си допълнителна стойност към предлаганото от нас. Може да се доверите на DIXIPRO за всички дейности, започващи от преустройство и ремонт на съществуващи и новостроящи се обекти до поставяне на гипсокартон, шпакловки, хидроизолации /полиуреа/, епоксидни саморазливни подови настилки, топлоизолации и замазки.

С грижа и внимание към вашите нужди, ние ще покрием очакванията ви, като ще се погрижим и за най-малките детайли. Доверете се на опита, постоянството и професионализма в лицето на специалистите в сферата на строително-ремонтните дейности от DIXIPRO. Ние от DIXIPRO имаме подходящото решение за вашите нужди.