Логото на dixi pro.

Потърсете ни

0889 60 30 33

Изпратете Email

office@dixipro.bg

Намираме се в

гр.Габрово,
ул. Индустриална 50

Полиуретанова хидроизолация – предимства

Защитата от неблагоприятните атмосферни условия е един от основните въпроси, които стоят пред всеки собственик на недвижим имот-дом, офис, производствена сграда или др. В разгарът на влажните сезони, наличието на течове по сградите се превръща в ежедневие. Това не се дължи разбира се на лошото време, а на липсата на хидроизолация или необходимостта от подмяна на старата. И когато говорим за едно от основните места, където се появяват течовете, а именно покривното пространство, можем да споделим с вас и някои новости в полагането на иновативни материали. Такова покритие е полиуретановата хидроизолация.

Сравнена със старите популярни методи за хидроизолиране на покриви с помощта на битумни мембрани, които се полагат газопламъчно на няколко слоя, полиуретановата хидроизолация притежава много повече предимства. За разлика от остарелия метод, който се характеризира с труден и неудобен монтаж, не добра устойчивост на UV лъчи, ненадеждни шевове между мембраните и кратък експлоатационен живот, течната полиуретанова хидроизолация я изпреварва по качество и издръжливост, за които ще ви разкажем в следващите редове. Тя е иновативно и дълготрайно решение, тъй като осигурява покритие на повечето от гореспоменатите проблеми.

Как се полага полиуретанова хидроизолация?

Обикновено заети в правилното полагане на хидроизолации са подготвени специалисти в сферата, тъй като това е доста отговорна и трудна задача. За да се справите с наличните проблеми, свързани с течове и влага, винаги се консултирайте с екипи, които се занимават с това и са достатъчно запознати с материята. Така гаранцията за добре положена полиуретанова хидроизолация е стопроцентова. Ето и основните стъпки:

Подготовка на основата

Подготовката на основата е един от ключовите моменти, тъй като от нея зависят и последващите процеси. Всички бетонови основи следва да бъдат добре почистени от остатъци от мазилка, стари покрития, мазнини, влага и други преди полагането на грунда. Ако ви предстои хидроизолиране на покрив и по него има остатъци от стари мембрани, трябва да се уверите, че те са здрави и добре закрепени за бетона, за да осигурят здрава основа за полагането на полиуретановата хидроизолация.

Грундиране

За видовете повърхности, върху които ще се полага полиуретановата хидроизолация, се избират различни грундове. За неабсорбиращи основи като стари плочки, битумни мембрани и други, подходящ продукт е полиуретанов грунд, който играе роля на свържащ елемент. Когато е налична влага с максимално допустими стойности до 6% в основите от не добре изсъхнали замазки, дъжд и други се използва епоксиден грунд.

Обработка на детайлите

Когато се обработват ъгли и фуги на покривни пространства, за да се предотврати образуването на пукнатини, се използва течна хидроизолация с фибри. Тя е създадена специално за такъв тип приложение. Притежава значително по-гъста консистенция и служи едновременно като изолация и армиране. Редом с това се използва и хидроизолираща лента.

Армировка

Когато се работи върху големи площи е добре да се използва армировка с подходящ полиестерен плат. Той е силно еластичен и деформируем и не намалява еластичността на самата полиуретанова хидроизолация, дори усилва значително якостта на опън.

Полагане на полиуретанова хидроизолация

Същинското полагане на полиуретановата хидроизолация се извършва в два слоя. Първият слой се нанася в рамките на няколко часа след грундирането, като тогава се полага и армировката. Вторият слой се нанася в интервал от 8 до 24 часа след първия, в зависимост от атмосферните условия, като това става в перпендикулярна посока.

Този тип хидроизолация е решение, което спестява време и усилия при полагане, като същевременно дава високо качество и дълготрайни резултати.

Предимства и ползи от използването на полиуретановата хидроизолация

Ползите от използването на полиуретанова хидроизолация са безброй, като те се обособяват до употребата ѝ в много разнородни сфери на приложение. Това я прави предпочитан продукт, на който може да се гласува пълно доверие за нуждите на разнообразните ви потребности. Ето и някои от основните предимства от използването на полиуретанова хидроизолация:

 • бързосъхнещ продукт след полагане;
 • много добра устойчивоста на химикали;
 • висока устойчивост на солни пари;
 • не е чувствителна към влагата на околната среда, което я прави подходяща за използване и на места с влажен климат;
 • може да се нанася и при ниски температури;
 • осигурява безшевно покритие;
 • покритията, върху които се нанася могат да се използват скоро след това;
 • притежава висока якост на опън, гъвкава е, удъроустойчива и устойчива на износване;
 • отлична адхезия към различни видове повърхности;
 • приложима в различни сфери, включително и хранително-вкусова промишленост

Области на приложение

Тази забележителна технология има безброй много области на приложение. Изискването, както при всяка друга система за покритие, е необходимостта от правилна подготовка на повърхността, използване на съвместими грундове и материали, както и добре подготвен екип от специалисти. Ето и някои от основните сфери на приложение на полиуреата като покритие:

 1. Антикорозионна защита на мостове-предпочитана е за полагане върху бетонни мостове;
 2. Покритие на цистерни отвън и облицовка отвътре;
 3. За защита на плавателни съдове;
 4. Покриви;
 5. Третиране на отпадните води, тъй като има висока устойчивост на химикали;
 6. Реновиране на канали;
 7. Товарни повърхности, рампи;
 8. Покритие за подове и паркинги;
 9. Варели и съдове за съхранение на вода;
 10. Покрития за басейни

Доверете се на професионален подход и изпълнение от опитни специалисти в сферата от DIXIPRO

Повече от 25 години фирма ,,Дикси’’ работи на българският пазар, като ежедневно се стреми да реагира на изискванията и потребностите му в много различни сфери на дейност. С професионализъм, качество и отношение към всеки детайл, фирмата постига завидни резултати във всички свои направления. Стремежът ни да отговорим на нуждите на потребителите, ражда и идеята за създаване на нов сегмент към богатото портфолио на компанията с името DIXIPRO.

DIXIPRO представлява група опитни професионалисти, които са специализирани в областта на строително-ремонтните дейности. Широката гама на услугите, които извършваме, ни позволява да покриваме голям спектър от потребностите на пазара в тази сфера. Предоставяйки качествени услуги, ние се стремим да дадем на клиентите си допълнителна стойност към предлаганото от нас. Може да се доверите на DIXIPRO за всички дейности, започващи от преустройство и ремонт на съществуващи и новостроящи се обекти до поставяне на гипсокартон, шпакловки, хидроизолации /полиуреа/, епоксидни саморазливни подови настилки, топлоизолации и замазки.

С грижа и внимание към вашите нужди, ние ще покрием очакванията ви, като ще се погрижим и за най-малките детайли. Доверете се на опита, постоянството и професионализма в лицето на специалистите в сферата на строително-ремонтните дейности от DIXIPRO. Ние от DIXIPRO имаме подходящото решение за вашите нужди.

Още полезни съвети четете в нашия блог.