Логото на dixi pro.

Потърсете ни

0889 60 30 33

Изпратете Email

office@dixipro.bg

Намираме се в

гр.Габрово,
ул. Индустриална 50

Хидроизолация за мазе – кога се прави

Подобно на хидроизолирането на покрив, хидроизолацията и на останалите пространства на дома е от особена важност. С правилното хидроизолиране на обитаемите пространства, обитателите си осигуряват спокоен, защитен и здравословен климат.

Хидроизолацията на мазе е важна задача, която стои пред всеки притежател на жилищен или производствен имот. Хидроизолацията за мазе ще предпази домът от щети, които водата би могла да нанесе и да доведе до един много неприятен момент-появата на мухъл и плесени. Те могат да се разпространят навсякъде по сградата и да проникнат дори в стаите на жилището.

Когато говорим за хидроизолация за мазе трябва много внимателно да се идентифицират и отстранят правилно наличните и потенциалните проблеми с водата. Процесът изисква опит и знания. Затова винаги съветваме да се информирате добре и да се доверите на опитни специалисти в сферата.

Правилното хидроизолиране на мазето ще осигури дългогодишно спокойствие, разчитайки на това, че мазето ви е защитено от разрушителната сила на водата и влагата.

Защо да хидроизолираме мазето

Хидроизолацията в основите на сградите има важна функция, тъй като осигурява защита на конструкцията от проникване на вода. Ако се допусне това, под влияние на влагата, подсилващите елементи на конструкцията ще корозират. Това е много неприятен момент и не бива да се допуска, тъй като основата държи тежестта на цялата сграда. За да се предотврати този процес е необходима хидроизолация на мазе отвън или отвътре. Всяка подобна дейност има своите специфики и особености, които трябва да се спазват. От това зависи не само експлоатационният живот на помещението, но и здравето на обитателите. Пренебрегването на това може да доведе до следните последици:

  • корозия;
  • разрушаване на сградата;
  • поява на мухъл;
  • поява на гъбички и плесени;
  • нарушаване на здравословния микроклимат в помещението

Причини за високата влажност в мазето

Тъй като повърхностните слоеве на почвата съдържат вода, количеството и може да варира според външните фактори и да достигне голямо количество. По време на валежи в дълбочина до един метър се натрупва дъждовна вода. Тя може да проникне в сутерена на сградата по няколко начина:

  1. Конденз на водни пари-това се получава вследствие на лоша вентилация или в случаите, когато помещението се намира под земята;
  2. Дифузия на повърхностните води-когато са налични пукнатини или разкъсвания на хидроизолационния материал и стените на сградата са източник на влага;
  3. Подземни води-влагата прониква в помещението под въздействие на високо налягане чрез разхлабени шевове и фуги на хидроизолацията и стените

Методи за хидроизолиране на мазе

Методите, които могат да се използват за хидроизолиране на мазе са многобройни. Най-подходящият и добър метод зависи от конкретната ситуация. В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-разпространените методи за изолация на мазе, както и начините на извършване.

Изграждане на външна дренажна система

Този процес се извършва чрез изкопаване на улеи по периметъра на цялото мазе. След това в тях се поставя дренажна система, съставена от тръби, чакъл и помпи за отводняване. По този начин се гарантира, че водата ще се насочи далече от мазето и няма да има досег с къщата.

Този метод е един от най-старите, особено на местата, където е известно, че има много подпочвени води. Той е много ефективен, когато се цели предотвратяване на навлизането на вода към дома. Предприемайки използването на този метод за хидроизолиране най-напред на приземните етажи и мазето, вие си гарантирате здрава конструкция и стабилни основи на сградата.

Вътрешна дренажна система

Този метод се характеризира с инсталиране на тръби и помпи за отводняване от вътрешната страна на мазето. Това решение е подходящо за мазета, в които вече са налични някакви щети, предизвикани от появата на вода. То може да помогне за намаляване на съществуващите проблеми, както и за предотвратяване на бъдещи такива.

В този случай биха могли да се използват двата налични метода за изграждане на вътрешна дренажна система, а именно самоходни и сифонови. Самоходните работят на принципа на събиране на дъждовна вода и изтичането ѝ с помощта на наклонени тръби. При сифонните системи е необходимо тръбопроводът да бъде изцяло изпълнен с вода.

Покрития и уплътнители

По повод хидроизолирането на мазе биха могли да се използват различни хидроизолационни продукти, както за пода, така и за стените. Тези продукти играят ролята на бариера, която не позволява проникването на вода в дома. Очевидно е, че този тип продукти предпазват от негативните влияния на водата върху основите и конструкцията и увеличават техният експлоатационен живот, предпазвайки ги от по-големи щети.

Наличието на влага във вкопаните мазета е един много често срещан проблем. Използването на хидроизолация на водна основа е подходящ метод да се справите и да ограничите наличието на влага в мазето. Въпреки съветите ни, винаги е добър вариант да се доверите на съветите и препоръките и на специалисти в сферата, за да си гарантирате трайни резултати.

За използването на най-подходящите покрития, доверете се на група опитни професионалисти. Още за хидроизолацията, може да научите тук.

Ремонт на основите на сградата

Ремонт на основите е необходим, когато вече са налични щети, нанесени от водата върху основите. Това включва подмяна и реновиране на пострадалите елементи в основите като стени, греди и др. Този процес е скъп и продължителен, но е изискване преди да премините към полагане на последващите грижи по хидроизолиране на мазето. Ако вече съществуват мухъл и плесени, е необходимо да се погрижите за тяхното отстраняване, за да си гарантирате добър и здравословен микроклимат. Това предшества извършването на каквито и да било ремонтни последващи дейности.

Ако не сте сигурни какъв точно е случаят с вашето мазе, към какъв вид хидроизолиране да се насочите и какъв подход да изберете, консултирайте се със компетентни и квалифицирани специалисти. Това ще ви спести време, средства и усилия, а резултатите ще бъдат удовлетворяващи.

Ако следвате нашите съвети и препоръки, ще се радвате на сухо, проветриво мазе, което да покрива нуждите ви от използването му. Така ще ограничите проникването на влага на едно от най-уязвимите места на дома и ще ограничите щетите, които тя може да нанесе и да се разпространи по продължение на целия ви дом.

Доверете се на професионален подход и изпълнение от опитни специалисти в сферата от DIXIPRO

Метална табела с надпис daxpro на земята, изобразяваща Полиуретанова Хидроизолация.
Метална табела с надпис daxpro на земята, изобразяваща Полиуретанова Хидроизолация.

Повече от 25 години фирма ,,Дикси’’ работи на българският пазар, като ежедневно се стреми да реагира на изискванията и потребностите му в много различни сфери на дейност. С професионализъм, качество и отношение към всеки детайл, фирмата постига завидни резултати във всички свои направления. Стремежът ни да отговорим на нуждите на потребителите, ражда и идеята за създаване на нов сегмент към богатото портфолио на компанията с името DIXIPRO.

DIXIPRO представлява група опитни професионалисти, които са специализирани в областта на строително-ремонтните дейности. Широката гама на услугите, които извършваме, ни позволява да покриваме голям спектър от потребностите на пазара в тази сфера. Предоставяйки качествени услуги, ние се стремим да дадем на клиентите си допълнителна стойност към предлаганото от нас. Може да се доверите на DIXIPRO за всички дейности, започващи от преустройство и ремонт на съществуващи и новостроящи се обекти до поставяне на гипсокартон, шпакловки, хидроизолации /полиуреа/, епоксидни саморазливни подови настилки, топлоизолации и замазки.

С грижа и внимание към вашите нужди, ние ще покрием очакванията ви, като ще се погрижим и за най-малките детайли. Доверете се на опита, постоянството и професионализма в лицето на специалистите в сферата на строително-ремонтните дейности от DIXIPRO. Ние от DIXIPRO имаме подходящото решение за вашите нужди.

Още полезни съвети четете в нашия блог.